Denna vecka uppmärksammades World kindness day för att belysa och uppmuntra vänlighetens betydelse för människors välbefinnande världen över. Forskning visar på att vänlighet inte bara gör oss gladare, det påverkar även vårt psykiska välbefinnande och vår fysiska hälsa. Att sätta vänliga handlingar i praktik kan faktiskt ge lika stora hälsoeffekter som att sluta röka. Vänlighet stärker vår kontakt med människor vi möter och det ökar vår känsla av mening.

En vänlig människa har naturligt fokus på omtanken om sina medmänniskor. Motsatsen till att vara vänlig är att vara självupptagen, hänsynslös eller elak. Vi tänker kanske att detta enbart hänger ihop med vår personlighet men vänlighet handlar ju om beteenden och dessa kan vi människor ändra på. Att öka medvetenheten om hur vi vill vara och börja göra på ett nytt sätt kan påverka vårt varande i världen.

Vänlighet främjar våra sociala relationer och ligger som grund till goda samarbeten oavsett vilken uppgift vi har att lösa. Att fundera kring vilket “klimat” som råder i just de grupper vi befinner oss i kan vara värdefullt.

När vi uttrycker vänlighet eller är hjälpsamma mot andra så ökar även vår egna glädje och vår känsla av mening. Vänlighet är något vi kan välja att utöva. De centrala delarna av vänlighet är respekt, ömsesidighet och främjandet av det allmänna bästa. Det här handlar ju i grund och botten om våra värderingar och hur vi vill vara under vår tid här på jorden.

När jag växte upp jobbade jag ofta i familjens handelsträdgård, dit människor kom för att handla olika typer av växter. De allra flesta kunder var väldigt vänliga. Men någon gång ibland kom det in någon riktigt surmulen person som bara tycktes leta något att vara negativ till. Jag hade som något av en sport att försöka vända situationen så att personen i fråga hade ett leende på läpparna när de lämnade butiken. Jag valde att inte ta deras surhet personligt (tror jag redan som ung förstod att människor som är på det viset inte lever särskilt lyckliga liv och att det i viss mån därför var synd om dessa personer). Jag småpratade lite, gav ibland en komplimang och hörde mig för om jag fick bjuda på en kopp kaffe. Jag minns att det kändes så bra när personen sänkte gardet och mjuknade lite.

När vi är vänliga mot andra människor möts vi oftast av vänlighet tillbaka. Vänlighet kan ge ringar på vattnet så att de personer som möts med vänlighet mer sannolikt kommer att vara vänliga mot dem som de i sin tur träffar. Våra känslor smittar ju som bekant lätt av sig på andra.

Vi är ju såklart människor med många olika känslor och behöver förstå vad dessa olika känslor betyder i den aktuella situationen. Alla känslor är viktiga och behöver få finnas och kan exempelvis hjälpa oss att sätta adekvata gränser. Vänlighet handlar inte om att ställa upp på allt och köra över sig själv. Vi kan vänligt men bestämt behöva säga nej till vissa saker.

2013 startade John Sweeney, en rörmockare från Irland en Facebook.sida som heter Suspended Coffees. På sidan uppmuntrade han människor att betala en kopp kaffe till den person som kom efteråt för att köpa kaffe. Rörelsen som John startade på Irland har spridit sig över världen och över en halv miljon personer följer sidan. Över 20 miljoner människor har blivit bjudna på kaffe av en helt främmande person.

År 2000 kom filmen “Pay it forward” som handlade om elva-åriga Trevor som får i uppgift på samhällskunskapen att genomföra ett projekt som förändrar världen. Han får idén att göra en tjänst till någon person och istället för att “betala tillbaka” tjänsten så uppmuntrades personen i fråga att hjälpa tre andra personer på samma sätt genom att “skicka det vidare”. Filmen handlar alltså om att göra något gott för någon annan och att denna i sin tur skickar positiva handlingar vidare. Denna film heter på svenska “Skicka vidare” och går att hitta på SF anytime.

Att på detta sätt göra någon för en annan människa utan att vänta sig något i retur bidrar till positiva känslor och kan ge ringar på vattnet. En god handling kan vara något väldigt litet som att:

  • Hålla upp dörren för någon
  • Hjälpa någon med barnvagn att ta sig upp för trappan
  • Prata och vara trevlig med personen som står i kassan
  • Ge en komplimang till någon
  • Skicka ett vänligt meddelande till någon

Hur vill du förhålla dig till dina medmänniskor? Kan du påminna dig om en situation då du bemöttes med vänlighet? Kan du påminna dig om en situation där du själv var vänlig mot någon du mötte på din livsväg? Finns det någon du skulle vilja skicka ett vänligt meddelande till idag?

P.S Kom ihåg att vara vänlig även mot dig själv!