Idag den 25 maj uppmärksammas World Thyroid Day världen över. Syftet med dagen är att höja medvetenheten om sköldkörtelproblem och hur man på bästa sätt kan stötta sköldkörtelhälsan världen runt. Man kan kanske tycka att det går inflation vad gäller alla dessa dagar som ska uppmärksammas. Men att det finns en dag för att uppmärksamma just funktionen i sköldkörteln är viktigt.

Hypotyreos eller underfunktion i sköldkörteln är en folksjukdom men brukar beskrivas som den tysta epidemin. Många företrädelsevis kvinnor är drabbade av problem med sköldkörteln och många går omkring med en dåligt fungerande sköldkörtel utan att veta om det. Bara i Sverige så har vi en halv miljon människor som behandlas för hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln). Cirka 10000 personer har hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln). 8 av 10 som drabbas av sköldkörtelsjukdom är kvinnor.

Sköldkörteln sitter under struphuvudet på halsens framsida och tillverkar hormoner som kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Alla kroppens celler är beroende av sköldkörtelhormon och det är otroligt viktigt att vår sköldkörtel fungerar för att vi ska må bra.

Vanliga symtom på underfunktion i sköldkörteln är trötthet, frusenhet, viktökning, torr hud, minnesproblem och nedstämdhet, håravfall, ledvärk mm. Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg i cellerna och kroppen går på sparlåga. Vid överfunktion i sköldkörteln är vanliga symtom svettningar och värmekänsla, trötthet och dålig sömn, menstruationsrubbningar, hjärtklappning och darrningar, aptitlöshet och viktnedgång samt nervositet.

Minst 90 procent av alla sköldkörtelbesvär är autoimmuna och har alltså sin grund i ett överaktivt immunförsvar. Den allra vanligaste varianten av sköldkörtelbesvären är Hashimotos, vilket kännetecknas av att det är en autoimmun process som pågår. Det vill säga att det egna immunförsvaret börjat angripa sköldkörteln. Den autoimmuna varianten av överfunktion i sköldkörteln kallas Graves sjukdom.

Den gemensamma orsaken bakom samtliga autoimmuna sjukdomar är att immunförsvaret har börjat attackera den egna kroppen och vid dessa sjukdomar är det sköldkörteln som drabbats. Huvuddelen av immunförsvaret finns i magen och därför är det inte konstigt att en kostomläggning kan påverka Hashimotos och andra autoimmuna sjukdomar. Vanliga bidragande orsaker till hypotyreos är långvarig stress och brist på viktiga näringsämnen kopplade till sköldkörtelns funktion såsom exempelvis jod och selen. Hashimotos är också relaterat till en nedsatt mag-tarmfunktion och till läckande tarm.

Det är viktigt att personer som möter människor med depression och stressrelaterad ohälsa har kunskap om sköldkörteln och dessa roll för vår hälsa. Det är vanligt att man kollar upp sköldkörteln exempelvis på en vårdcentral om någon söker för nedstämdhet. Det är dock vanligt att man uppmärksammar detta först när angreppet på sköldkörteln pågått så länge att det orsakat skada på sköldkörteln. Man skulle kunna se långt tidigare att en ogynnsam utveckling är på gång då detta är en smygande sjukdom.

Väldigt många med sköldkörtelsjukdom upplever besvärande symtom och nedsatt livskvalitet trots att de får behandling med hormonersättning. Att komma tillrätta med stress kan vara det allra viktigaste när det gäller att förebygga problem med sköldkörteln och att främja en god mag-tarmhälsa. En studie från 2019 visade på att AIP Autoimmun Paleokost kan förbättra symtomen vid Hashimotos. Deltagarna i studien uppvisade minskade symtom, högre livskvalitet, lägre inflammation, bättre hy, bättre sömnkvalitet och förbättrad maghälsa.

Om du är nyfiken på att lära dig mer om AIP så utkom Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén 2019 med boken Kokbok för sköldkörteln. Den autoimmuna kosten som förspråkas i boken är fri från gluten, mejeriprodukter, socker och tillsatser. Den är dessutom fri från vanliga allergen som ägg, nötter och frön samt andra livsmedel som kan irritera immunförsvaret. I boken rekommenderar man att man ska följa detta kostupplägg i 4-12 veckor och därefter följer en period av återintroduktion där man testar sig fram till en individanpassad kost.

Funktionsmedicinska mottagningar jobbar med sköldkörtelproblem på många olika sätt bland annat med att förbättra mag-tarmhälsan, optimera näringsintag och näringsupptag. Stresshantering och återhämtning är alltid centrala delar av behandlingen.