Så står julen för dörren. Julen, som många av oss älskar men också en svår tid för många människor. Detta år firar nog många av oss på ett lite nytt sätt på grund av Corona-epidemin. Förra året var min mamma och pappa här och firade julen. I år är inte det möjligt. Mina föräldrar har som tur är varandra att fira med men i år är det många som tvingas fira julen alldeles själva.

Ensamhet är ju ett stort problem inte bara under julen men det kanske är just då som den ofrivilliga ensamheten känns som allra mest smärtsam. Läs gärna tidigare inlägg som jag skrivit om ensamhet här: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/ensamhet/ Många väljer att tillbringa delar av julhelgen framför TV:n.

I Sverige har vi ju traditionen av att SVT årligen utser en julvärd som delar julen med TV-tittarna. Jag vet att många människor upplever detta som viktigt och som ett sällskap under julafton. Detta år är det Lars Lerin som fick det ärofulla uppdraget att vara årets julvärd. Att just Lars fått detta uppdrag detta svåra och mer ensamma år tycker jag var ett väldigt klokt val.

Lars som förutom att vara en av våra främsta konstnärer också är en människa som talar öppet om sin psykiska ohälsa, tidigare ensamhet och missbruk. Detta att han är så öppet sårbar har nog bidragit till att vi är många som tagit honom till våra hjärtan. Lars har en förmåga att alltid vara väldigt vänlig och icke-dömande. Jag tror att det är just det som gör att många kan känna sig så inkluderade i hans närvaro.

Första gången jag stötte på Lars i Tv-rutan var med programmet “För dig naken”. En film skapad av hans guddotter Sara Broos. Filmen skildrar hur Lars efter många års sökande hittar kärleken på andra sidan jorden och hur hans förälskelse Junior från Brasilien som för första gången ska komma till Sverige. Man får följa deras relation från det första trevande mötet på Arlanda genom tvivel och uppbrott, passion och värme. En varm och fin film om modet att våga möta en främling och stå naken inför den andre med alla sina fel och brister.

Sedan dess har han och Junior funnits vid varandras sida. Idag är de gifta och har sönerna Gabriel och Rafael. I alla program där Lars är med finns också Junior med. Deras kärlekshistoria kan beskrivas som en kärlekshistoria med extra allt: Ensamhet, längtan, tvivel, acceptans av varandra olikheter, lekfullhet och tillhörighet.

Lars Lerin och Manoel ”Junior” Marques Lerin Pressbild SVT

Just lekfullhet är kanske det som allra tydligast utmärker Junior. Han är färgglad och älskar att klä ut sig. Man förstår att leken är något av hans livselixir och den bjussar han ofta på. Även Junior kommer att gästa TV- studion och han har utlovat att dansa salsa. Läs gärna förra veckas inlägg om den återhämtande leken. Dessa båda fantastiska män visar på ett sådant tydligt sätt hur olika vi människor är och att alla behöver få känna sig inkluderad oavsett hur vi är eller var vi kommer ifrån.

Hur du än firar din jul önskar jag dig en fin och återhämtande julhelg. Och jag känner mig trygg med att alla har Lars i som sällskap i TV-rutan detta år.

Tycker du om julen? Hur firar du jul i år? Vad betyder TV-värden för just dig?